konzervans

polje: temeljne medicinske znanosti

grana: farmakologija

projekt: Hrvatsko farmakološko nazivlje


Definicija

pomoćna tvar koja ima antimikrobna svojstva i koja se dodaje farmaceutskim pripravcima kako bi se osigurao što dulji vijek trajanja pripravka i očuvala njegova sterilnost

Izvor: Šalković-Petrišić (2002)
Radna definicija

pomoćna tvar koja ima antimikrobna svojstva i koja se dodaje farmaceutskim pripravcima kako bi se osigurao što dulji vijek trajanja pripravka i očuvala njegova sterilnost

Istovrijednice (prijevodi)
Engleski:
preservative
Gramatičke informacije

Rod: muški

Vrsta riječi: imenica

Napomene

Konzervansi ne bi smjeli djelovati nadražujuće ili biti toksični za tkiva na kojima se primjenjuju, moraju biti učinkoviti u sprečavanju rasta mikroorganizama koji su najčešći uzročnici kontaminacije te moraju biti dobro topljivi i stabilni kako bi ostali aktivni. Najčešće primjenjivani konzervansi jesu organske kiseline poput benzojeve kiseline i njezine soli, parabeni (alkilni esteri p-hidroksibenzojeve kiseline), sorbinska kiselina i njezine soli, fenolni spojevi, kvarterni amonijevi spojevi, alkoholi i soli žive poput timersala u koncentraciji od 0,001 do 0,004 %.

Informacije
  • Broj: jednina
  • 0 komentara
  • 0 lajkova
  • Dodano: 22.11.2017
  • Ažurirano: 16.12.2017
Izvori
  • Definicija:
    Šalković-Petrišić (2002)
Natrag na pretragu Početna stranica