kiseli trulež grožđa

polje: poljoprivreda (agronomija)

grana: fitomedicina

potpodrucje: fitopatologija

projekt: Izgradnja, odabir i usuglašavanje hrvatskog nazivlja u fitomedicini


Definicija

bolest vinove loze koja na grožđu koje je počelo dozrijevati prouzročuje trulež, a sok boba poprima oštar i prodoran miris po octu

Izvor: Cvjetković (2010)
Radna definicija

bolest vinove loze koja na grožđu koje je počelo dozrijevati prouzročuje trulež, a sok boba poprima oštar i prodoran miris po octu

Istovrijednice (prijevodi)
Engleski:
sour rot of grape
Njemački:
Sauerfäule Essigfäule
Francuski:
pouriture acide
Talijanski:
marciume acido
Latinski:
Saccharomycopsis vini Kloeckera apiculata
Gramatičke informacije

Rod: nema

Vrsta riječi: višerječni naziv

Sinonimi i varijante
Dopušteni nazivi:
kisela trulež grožđa
Napomene

Latinske istovrijednice označuju uzročnike. Kloeckera apiculata rabi se prema (Reess) Jankeu, a Saccharomycopsis vini prema (Kreger-van Rij) Van der Waltu & D.B. Scottu. Voćna mušica (Drosophila suzukii (Matsumura)) je važan prenosnik uzročnika ove bolesti.

Informacije
  • Broj: nema
  • 0 komentara
  • 0 lajkova
  • Dodano: 21.11.2025
  • Ažurirano: 14.07.2017
Izvori
  • Definicija:
    Cvjetković (2010)
    Str. 458
Natrag na pretragu Početna stranica