kiseli trulež ploda smokve

polje: poljoprivreda (agronomija)

grana: fitomedicina

potpodrucje: fitopatologija

projekt: Izgradnja, odabir i usuglašavanje hrvatskog nazivlja u fitomedicini


Definicija

bolest smokve koja tijekom zrenja na plodovima prouzročuje isprva crvenkastu, zatim smeđu boju, a iz plodova izlazi ljepljiva smeđa tekućina

Izvor: Cvjetković (2010)
Radna definicija

bolest smokve koja tijekom zrenja na plodovima prouzročuje isprva crvenkastu, zatim smeđu boju, a iz plodova izlazi ljepljiva smeđa tekućina

Istovrijednice (prijevodi)
Engleski:
acidic fruit rot of figs
Njemački:
Sauerfäule der Feigen
Francuski:
pourriture aigre de la figue
Latinski:
Saccharomyces spp.
Gramatičke informacije

Rod: nema

Vrsta riječi: višerječni naziv

Sinonimi i varijante
Dopušteni nazivi:
kisela trulež ploda smokve
Napomene

Katkad tekućina iz ploda izlazi u obliku mjehurića. U unutrašnjosti ploda započinje vrenje koje prouzročuje specifičan miris. Latinska istovrijednica označuje uzročnika. Prenosnici ove bolesti su mušice Drosophila spp. i smokvina osica Blastophaga psenes L.

Informacije
  • Broj: nema
  • 0 komentara
  • 0 lajkova
  • Dodano: 21.11.2025
  • Ažurirano: 14.07.2017
Izvori
  • Naziv:
    Cvjetković (2010)
    Str. 287
  • Definicija:
    Cvjetković (2010)
    Str. 297
Natrag na pretragu Početna stranica