emulgacija

polje: temeljne medicinske znanosti

grana: fiziologija čovjeka

potpodrucje: fiziologija – probavni sustav

projekt: Hrvatsko anatomsko i fiziološko nazivlje


Definicija

razbijanje i raspršivanje velikih netopljivih masnih čestica u manje kapljice djelovanjem površinski aktivnih tvari kao što su žučne soli

Izvor: Guyton i Hall (2006) – Medicinska fiziologija
Radna definicija

razbijanje i raspršivanje velikih netopljivih masnih čestica u manje kapljice djelovanjem površinski aktivnih tvari kao što su žučne soli

Istovrijednice (prijevodi)
Engleski:
emulsification
Gramatičke informacije

Rod: ženski

Vrsta riječi: imenica

Napomene

Emulgacijom u tankome crijevu lipidi postaju dostupni probavnim enzimima.

Informacije
  • Broj: jednina
  • 5 komentara
  • 0 lajkova
  • Dodano: 26.07.2012
  • Ažurirano: 23.08.2013
Izvori
  • Definicija:
    Guyton i Hall (2006) – Medicinska fiziologija
    Str. 804
Natrag na pretragu Početna stranica